Pytanie

proszę o interpretację USG brzucha

Witam, proszę o interpretację USG brzucha, wątroba niepowiększona o ostrym brzegu,jednorodna o podwyższonej echogenicznosci -stluszczenie w segmencie 4 w sąsiedztwie pęcherzyka widoczny hipoechogeniczny obszar o wym. 44-22mm bez efektu masy na sąsiadujące naczynia ,bez przepływu,mogący odpowiadać nie stluszczonemu miąższości wątroby. Morfologia w normie, podwyższone ALAT -43, ast-29 bilirubina calk.0.56, bezpośrednia 0.20 ,cholesterol calkowity -132 ,hdl-43,LDL wyliczany 71, trójglicerydy 92, HDL do chol.calk. 33%.jestem osoba otyla,niedoczynność tarczycy, lekarz zastosował dietę. kobieta 32 lata. Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    5. Wrzesień 2019.

    Dzień dobry

    Wyniki badań potwierdzają podwyższone wartości prób wątrobowych, ponadto zdiagnozowano lekkie stłuszczenie wątroby. Pisze pani, że jest osobą otyłą, a to również wpływa negatywnie na wyniki – dodatkowo obciąża wątrobę. Proponuję zdrowo się odżywiać, włączyć do diety produkty i przyprawy, które chronią  komórki wątroby i wspomagają ich regenerację, jak również włączyć systematyczną aktywność fizyczną do codziennego życia. Należy również pamiętać o dostarczaniu żelaza, jodu, cynku i selenu oraz witaminy A, E, B a przede wszystkim witaminy D, która w przypadku niedoczynności tarczycy pełni funkcję immunomodulatora, poprawiając przebieg choroby.  

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

Wynik z Tsh, proszę o szybka pomoc

Witam serdecznie proszę o szybka pomoc. Mam 25 lat. Kobieta. Wynik z Tsh 3 Gen: 4.19 normy (0.270-4.200). FT4 II wynik: 1.39 normy (0.93-1.71). FT3 3.53 normy (2.60-5.40). ANTY TPO:1.00 normy (>8.00) ANTY TG:6.40 normy(>18)

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr Tibor Darnoi Niezależny lekarz
    23. Kwiecień 2019.

    Szanowna Pani!

    Pierwsze trzy wartości mieszczą się w dozwolonych granicach. Różnica w dwóch pozostałych wartościach może być oceniana w ogólnym klinicznym obrazie, wynikach innych badań i  dolegliwościach, ponieważ może mieć na nie wpływ  np. stan pooperacyjny, ciąża, cukrzyca, choroby zapalne i inne zmiany.

    Dlatego zalecamy osobistą konsultację ze swoim lekarzem.

    Z poważaniem

    dr Tibor Darnoi

Pytanie

mam problemy z brwiami, wypadaja, luki brwiowe sa lekko opuchniete i zaczerwienione

od ponad roku mam problemy z brwiami, wypadaja, luki brwiowe sa lekko opuchniete i zaczerwienione czasami swedza przy dotykaniu bola, brwi praktycznie nie ma, nawet jak zaczna odrastac to zaraz lysieja miejscami sa to lysienia plackowate, bardzo prosze o jakas wskazowke ,pomoc

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr Tibor Darnoi Niezależny lekarz
    2. Kwiecień 2019.

    Dzień dobry
    Z listu wynika, że problem łysienia dotyczy tylko brwi. Bez względu, na to, jakiej części ciała  dotyczy, może sygnalizować jakiś problem zdrowotny. Zarówno nadmiar, jak i ubytek owłosienia bardzo dużo mówi o naszym zdrowiu. Problem z łysieniem może pojawiać się u osób z niedoborem żelaza lub cierpiących na niedoczynność tarczycy. Powinna pani udać się do lekarza, który zleci wykonanie badań krwi.

     Z poważaniem

     dr Tibor Darnoi

Pytanie

Jaka dieta powinna być stosowana pod kątem autoimmunologicznej zmniejszonej aktywności tarczycy?

Szanowna pani dietetyk Pozdrawiam serdecznie! Chciałabym poprosić o pomoc, jaką dietę powinnam stosować w przypadku autoimmunologicznej zmniejszonej czynności tarczycy? Jestem trochę zagubiona, co mogę a czego nie mogę spożywać. Dziękuję za pomoc! Mariola

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Koprivanecz Magdolna
    Magdolna Koprivanecz Dietetyk, dyplomowany specjalista nauk o żywieniu
    19. Maj 2018.

    Szanowna pani Mariolo

    Przy tego typu dolegliwości pierwszą linią obrony jest dieta. Zdecydowanie zalecam spożywanie pokarmów bogatych w selen a  ograniczenie produktów zawierających jod. Do warzyw zawierających najwięcej selenu należą przede wszystkim brokuły, kapusta, szpinak, fasola, soja, szparagi, czarna fasola, grzyby. Bogatym źródłem selenu są również owoce, a wśród nich: banany, grejpfruty, winogrona, kiwi, cytryny, żółty melon, mango, morwy, pomarańcze. Warto włączyć do diety również orzechy a szczególnie brazylijskie, zawierają najwięcej selenu. Kolejnymi produktami bogatymi w selen są np. mięso wołowe, ryby, owoce morza (tuńczyk, śledź, dorsz), zboża, duże ilości selenu znajdują się głównie w produktach pełnoziarnistych. Jak już wspominałam należy unikać lub przynajmniej ograniczać spożywania produktów bogatych w jod: ziemniaki, jogurt, sól himalajska, mleko, jagody, owoce, śliwki, truskawki, jaja. Ważne jest, że  selen odgrywa znaczną rolę w leczeniu chorób autoimmunologicznych tarczycy. Konieczne są również regularne konsultacje i badania, ponieważ obniżona aktywność tarczycy może również gwałtownie wzrosnąć (nadczynność tarczycy, co może spowodować wiele powikłań.

    Z poważaniem

    Magdolna Koprivanecz

    Dietetyk

     

Pytanie

Czy to niedocznność tarczycy?

Witam! Czy wynik TSH 3 generacji = 7,410 (w wieku 15lat) oznacza niedoczynność tarczycy? W tamtym roku wynik był równy 5,980, ale endokrynolog wykluczył jakiekolwiek choroby tarczycy. Przyznam, że martwi mnie ten rosnący wynik (norma do 4,3), jeżeli trzeba udać się do endokrynologa to chyba zmienię specjalistę. Proszę o radę, dziękuję.

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr Tibor Darnoi Niezależny lekarz
    13. Maj 2018.

    Szanowna Pani!

    Dziękujemy za zaufanie! Niestety na podstawie jednej wartości trudno jest ocenić sytuację i odpowiedzieć na pytanie. Na podstawie wszystkich danych i wyników można zająć stanowisko. Ponieważ mowa jest o 15-letnim dziecku warto zasięgnąć również porady pediatry-endokrynbologa. Jeżeli nie ufa Pani obecnemu lekarzowi warto skontaktować się z innym specjalistą.

    Przepraszamy, że nie udało nam się więcej pomóc, ale na podstawie jednej danej nie byłoby celowe opiniowanie! !

    Mamy nadzieję, że uda się Pani znaleźć takiego specjalistę, który będzie w stanie Pani pomóc!

    Życzymy zdrowia

    Zespół Dr Fachet"