Pytanie

Witam, do wizyty u gastrologa skłoniły mnie problemy z jelitami oraz nawracająca wysypka skórna

Witam, do wizyty u gastrologa skłoniły mnie problemy z jelitami oraz nawracająca wysypka skórna. Wcześniej zrobiłam wszelkie badania ogólne plus hormonalne, gdzie nie wykryto niczego niepokojącego, Gastrolog skierował mnie na test wodorowy, który wykazała lekki stan zapalny w jelitach. W badaniu materiału kału wyszły obecne nie liczne cysty Blastocystis ps. Doktor zalecił kurację Metronidazolem 5 dni po dwie tabletki rano i wieczorem oraz probiotyk sanprobil IBS. Mimo, że zakończyłam kuracje trzy dni temu mam cały czas ogromny brzuch - jak nigdy. W próbce kału po dwóch dniach kuracji obecne liczne cysty Blastocystis ps. Wizytę mam za dwa miesiące i nie wiem co mam z ty, fantem zrobić? ! Dziękuje za odpowiedź

Odpowiedzi
Kategorie: Infekcje wirusowe i bakteryjne

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    28. Sierpień 2019.

    Dzień dobry

    Jeśli stan zdrowia nie ulegnie poprawie, polecam zgłosić się na wykonanie badań diagnostycznych między innymi z zakresu infekcji.  Być może potrzebne bądą dokładne badania laboratoryjne: m.in.mocz, morfologia krwi, kał na pasożyty, amylaza, lipaza, CRP, Helicobacter pylori , badanie przesiewowe w kierunku celiakii, jak również USG jamy brzusznej. Wykryto u pani cysty Blastocystis ps. – pasożyt przewodu pokarmowego. Pasożyty, podobnie jak i złogi jelitowe  są jedną z  najczęstszych przyczyn wzdęć brzucha oraz problemów skórnych (pisze pani o nawracającej wysypce). W takim przypadku dobrym rozwiązaniem może być również naturalna kuracja oczyszczająca jelita,  którą może pani przeprowadzić jeszcze przed wizytą u swojego lekarza. 

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

Witam, po gastroskopii wykryto nadżerke, zapalenie błony śluzowej i helicobacter

Witam, po gastroskopii wykryto nadżerke, zapalenie błony śluzowej i helicobacter +++. Dostałam takie leki ulcamed (4×1) mesopral (2×1) metronidazol (2×1) tetracyclinum (4×2) na 14 dni. Po 6 dniu spożywania leków w 7 dniu rano pojawiły sie na dekoldzie wykwity skórne wygladajace jak pryszcze, niektóre z biała wydzieliną w środku. Ponadto od dwóch dni budziłam się z dziwnym posmakiem w buzi. Czy to coś poważnego, przerwać czy kontynuować leczenie?

Odpowiedzi
Kategorie: Infekcje wirusowe i bakteryjne

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    28. Luty 2019.

    Dzień dobry

    Dziwny smak w ustach, który pani odczuwa, może być spowodowany lekami. Natomiast jeśli chodzi o zmiany skórne, należy zwrócić się do specjalisty, ten po zbadaniu może stwierdzić czy to nie  jakaś alergia na te leki i ewentualnie przepisze inne. Leczenia niech pani sama nie przerywa, ale dopiero wtedy, gdy zdecyduje o tym lekarz.

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba 

Pytanie

W zwiazku ze zlym samopoczuciem i bolem gardla oraz wydzielina z oskrzeli pobrano u mnie wymaz z gardla i wykryto bakterie

Witam! W zwiazku ze zlym samopoczuciem i bolem gardla oraz wydzielina z oskrzeli pobrano u mnie wymaz z gardla i wykryto bakterie Klebsiella pneumoniae , ktora podejrzewam, ze zaatakowala takze pecherz i drogi moczowe a takze uklad pokarmowy( wzdecia , przelewanie w brzuchu). Zastanawiam sie czy ona moze wywolywac napadowe , wysokie cisnienie tetnicze nie reagujace na leki...Bylam juz u kilku lekarzy , ktorzy najczesciej lekcewaza problem, jeden wypisal antybiotyk Cipronex , ktory jednak nie dziala....W zwiazku z tym, ze jest to bardzo niebezpieczna bakteria prosze o informacje, gdzie mam ja leczyc ( chetnie Warszawa), gdyz czuje, ze trace sily....

Odpowiedzi
Kategorie: Infekcje wirusowe i bakteryjne

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    28. Wrzesień 2018.

    Bardzo możliwe, że w pani organizmie oprócz bakterii Klebsiella pneumoniae  znajdują się również inne bakterie chorobotwórcze. Powinna pani udać się do specjalisty zajmującego się diagnostyką mikrobiologiczną.  Przeprowadzone zostaną badania, które umożliwią zidentyfikowanie drobnoustroju odpowiedzialnego za problemy zdrowotne, a co za tym idzie dobór odpowiedniego antybiotyku.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

    Z poważaniem

    dr Csaba Podlupszki

Pytanie

Czy bakterie w moczu mogą być odpowiedzialne za problemy z układem pokarmowym

Czy bakterie w moczu mogą być odpowiedzialne za problemy z układem pokarmowym? ? Wynik badania przy normie 25 331

Odpowiedzi
Kategorie: Infekcje wirusowe i bakteryjne

Odpowiedź

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr Tibor Darnoi Niezależny lekarz
    4. Wrzesień 2018.

    Dzień dobry

    Infekcja dróg moczowych może powodować problemy trawienne, wzdęcia i dyskomfort w jamie brzusznej.

    dr Tibor Darnoi


Pytanie

Z pochwy wydobywa się nie ładny zapach

Witam. 2 miesiące temu urodziłam córeczkę. Okres połogu zakończył się i nie mam odchodów podłogowych. Okres również się nie pojawił. Karmie piersią. Jednak niepokoi mnie inna rzecz. Z pochwy wydobywa się nie ładny zapach, a owłosienie lonowe bardzo zmalało. Widoczne są gole place. Czy mam powód do niepokoju? Co to może oznaczać?

Odpowiedzi
Kategorie: Infekcje wirusowe i bakteryjne

Odpowiedź

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr Tibor Darnoi Niezależny lekarz
    26. Czerwiec 2018.

    Pojawienie się odchodów połogowych  jest rzeczą normalną. Okres tzw. oczyszczania trwa 1,5-2 miesiące. Z listu wynika, że okres ten w pani przypadku już się skończył.  przyczyny wypadania owłosienia łonowego należy upatrywać w gwałtownych zmianach hormonalnych jakie nastąpiły podczas ciąży. Natomiast nieprzyjemny zapach z pochwy może oznaczać jakąś infekcję, powinna pani udać się do ginekologa, który przeprowadzi badania. Niech się pani nie niepokoi może to tylko  stan zapalny i lekarz przepisze pani tylko odpowiednie probiotyki ginekologiczne.

    Z poważaniem

    dr Tibor Darnoi