Pytanie

Ostatnio zacząłem odczuwać dziwne napięcie, które trwa bez przerwy jakbym napinał ciągle zwieracze

Dzień dobry, Mam 29 lat, dużo pracuję przy komputerze, mam dolegliwości związane z odbytem. Przez kilka miesięcy odczuwałem pieczenie po wypróżnieniu, stosowałem czopki i pomagało, niestety po kilku dniach znowu wracało. Ostatnio zacząłem odczuwać dziwne napięcie, które trwa bez przerwy jakbym napinał ciągle zwieracze. Nie mam zaparć, mam regularny stolec. Nie odczuwam bólu, lecz jest to znaczny dyskomfort. Nie mogę siedzieć za długo, bo czuję mocniejsze napieranie. Pomaga chodzenie, gdyż nie jest to aż takie intensywne. Pozdrawiam

Odpowiedzi
Kategorie: Hemoroidy

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    28. Marzec 2018.

    Dzień dobry
    Prawdopodobną przyczyną opisanych przez pana dolegliwości może być szczelina odbytu, schorzenie to charakteryzuje się pęknięciem błony śluzowej odbytu. To druga po hemoroidach pod względem częstości występowania choroba końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Głównym objawem może być silny ból podczas wypróżniania, z towarzyszącymi zaparciami i krwawieniami.
    Powinien pan zgłosić się do swojego gastroenterologa, który przeprowadzi specjalne badania, które potwierdzą lub wykluczą obecność szczeliny w kanale odbytu.

    Z poważaniem,

    dr Csaba Podlupszki 

Pytanie

Cierpię na nawracające hemoroidy.

Cierpię na nawracające hemoroidy. Lekarz zalecił mi diosminę 2x dziennie po 500 mg. Dotychczas brałem lek Diosminex. 2 miesiące temu farmaceuta zaproponował mi Diosminę Total (450 mg diosminy, 50 mg hesperydyny). Nie przeczytałem ulotki - mój błąd, poza tym dostałem dwa listki bez opakowania i sądząc, że tak trzeba przez miesiąc czasu brałem 2 tabletki dziennie (w końcu lekarz kazał brać 1000mg dziennie), zaś zalecana dawka okazało się to 1 kapsułka dziennie. Po kilku tygodniach pojawiło się uczucie pieczenia w różnych częściach ciała (także w głowie) oraz bóle mięśniowe w nogach. Innych objawów nie mam. Od trzech tygodni nie biorę już tego leku. Czy mam zatem powody do obaw? Czy długotrwałe branie hesperydyny w dawce 2 razy większej niż zalecana zagraża mojemu zdrowiu? Jakie badania powinienem wykonać, by wykryć ewentualne nieprawidłowości? Pozdrawiam, Mariusz.

Odpowiedzi
Kategorie: Hemoroidy

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    17. Listopad 2017.

    Dzień dobry

    To naturalny produkt, więc z pewnością nie zagraża zdrowiu, a jeśli chodzi o te nieprzyjemne objawy, był to tylko efekt uboczny. Proponuję przez jakiś czas nie stosować leku, a potem brać 1 kapsułkę dziennie. Zalecam również miejscowe stosowanie kremu o właściwościach osłaniających i ściągających-Sudocrem.
    Jeśli jednak dolegliwości nie będą ustępowały lub będą jeszcze bardziej uciążliwe, powinien pan zdecydować się na operacyjne usunięcie hemoroidów.
    Życzę szybkiego powrotu do zdrowia


    Z poważaniem
    dr Podlupszki Cs.

Pytanie

zauwazylem na papierze toaletowym krew

Dzien Dobry od3 tni po wyproznieniu sie zauwazylem na papierze toaletowym krew za kazdym razem tak jest prosze o porade

Odpowiedzi
Kategorie: Hemoroidy

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    27. Czerwiec 2016.

    Dzień dobry

    Czy ta krew jest tylko na papierze toaletowym, albo powleka pasemkami kał lub jest obecna w wodzie obok stolca? czy stolec jest twardy lub miękki?  

     

    Z poważaniem

    dr Podlupszki Cs.

Pytanie

.....zobaczyłam w muszli klozetowej krew a na stolcu ciemny skrzep.

Witam ciepło, Kilka miesięcy temu po wypróżnieniu zobaczyłam w muszli klozetowej krew a na stolcu ciemny skrzep. Było to jednorazowe wypróżniam sie regularnie 1-2x dziennie nic mnie nie boli. Kilka tyg. Temu mialam robione usg brzucha i wszystko ok. Jakies miesiąc temu usg dopochwiowe i tez wszystko wporządku co mogło być przyczyną? Dodam że czasem odczuwam delikatny świąd w odbycie. Dziękuję!

Odpowiedzi
Kategorie: Hemoroidy

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    28. Maj 2016.

    Dzień dobry

    Prawdopodobnie ma pani hemoroidy, które czasem krwawią -stąd ta krew w stolcu i swędzenie w okolicy odbytu. Powinna pani zgłosić się do swojego lekarza lub kupić sobie w aptece jakiś dobry preparat przeciw hemoroidom.
     

    Z poważaniem

    dr Podlupszki Cs.


Pytanie

Witam, od dwóch lat borykam się bólem brzucha z prawej strony

Witam, od dwóch lat borykam się bólem brzucha z prawej strony na wysokości pępka, problemy z biegunkami i gazami, od ponad pół roku pojawiła się krew, którą zauważyłam na papierze toaletowym,raz mniej raz więcej. Wyniki na pasożyty, bakterie i grzyby, kolanoskopie i gastroskopie, próby wątrobowe i na gluten wszystkie miałam i nic nie wykazały. Wstępne podejrzenie o ZJD. Czy jest czym się martwić, tzn krwią? Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc

Odpowiedzi
Kategorie: Hemoroidy

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    8. Październik 2015.

     

    Dzień dobry
    Niestety wyników przeprowadzonych badań nie widziałem, ale jeśli były negatywne to według mnie będzie to Zespół jelita drażliwego, podejrzewam, że ma pani hemoroidy stąd obecność krwi w kale. Zalecałbym wypróbowanie leku o działaniu przeciwbakteryjnym XIFAXAN (NORMIX) – na receptę, wypisze pani lekarz, jak również probiotyków tu polecałbym stosować Swiss Probiotix – suplement diety Natural Swiss.

    dr Podlupszki Cs.

Pytanie

Krew w stolcu

Hemoroidy zostały sprawdzone przy badaniu per rectum jak i również przy kolanoskopi. Czy jest możliwość, że zostały one niezauważone?

Odpowiedzi
Kategorie: Hemoroidy

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    8. Październik 2015.

    Dzień dobry

    To mało prawdopodobne, aby podczas wykonywania badań per rectum i kolonoskopii nie zauważono hemoroidów. Najczęstszą przyczyną krwawienia z odbytu są właśnie hemoroidy, o których dodatkowo świadczą takie objawy jak: śluz w odbycie, świąd, pieczenie w okolicy odbytu. Kolejną przyczyną krwawienia z odbytu jest szczelina odbytu (powstaje ona w wyniku przewlekłych zaparć). Istotne jest to, czy krew pojawia się na stolcu, na papierze, czy też jest wymieszana ze stolcem. Na podstawie tych informacji będzie można postawić diagnozę. Zalecam dodatkowe badania.

    Z poważaniem

    dr  Podlupszki Cs.

Pytanie

Z problemami zdrowotnymi borykam się od lipca br.- dyskomfort w nadbrzuszu, podbrzuszu, skurcze, gazy, zgaga, osłabienie ogólne

Witam!

Piszę do Pana, ponieważ dostęp do gastrologa w Szczecinie ( również gabinetów prywatnych) jest bardzo utrudniony, terminy odległe.
Z problemami zdrowotnymi borykam się od lipca br.- dyskomfort w nadbrzuszu, podbrzuszu, skurcze, gazy, zgaga, osłabienie ogólne, obecność krwi utajonej w kale, kał z domieszką krwi, stolec częsty. Badania krwi w normie. Przeszłam gastroskopie i kolonoskopie- potem polipektomię. Wyniki histopatologiczne - polipy w jelicie grubym hypoplastyczne. Do tego zdiagnozowano hemoroidy ( i to jest pradopodobna przyczyna krwawienia)
Przez 3 miesiace przyjmowałam Ortanol,duspatal i debutir. O d ok. 1,5 miesiaca, bez wzgledu na rodzaj spożywanego posiłku, stolec jest dziwnie jasny( żółty, zółto- zielonkawy, jak kolor miodu, gliny). Objawy wspomniane wcześniej są rzadsze ale pojawiają się nadal. Jeszcze przed lipcem miewałam nocne b. bolesne skurcze  w okolicy zołądka, promieniujace na kregosłup - przechodziło, po przyjęciu pozycji pochylonej z napinaniem miesni pleców. Jeśli chodzi o mocz jest koloru słomkowego. Dodatkowe informacje: osteopenia/ osteoporoza, bielactwo nabyte; rok urodzenia 1965; Usg ginekologiczne- prawidłowe; USG brzucha- prawidłowe.               Proszę o poradę.
Pozdrawiam, umęczona badaniami i brakiem diagnozy Elżbieta Pietrzak
Odpowiedzi
Kategorie: Trawienie

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    10. Grudzień 2014.

    Dzień dobry
    Jeśli przeprowadzono u pani badania, po których stwierdzono, polipy powinny być one usunięte. Jednak to nie polipy są przyczyną złego stolca. Moim zdaniem, jest to spowodowane zaburzonym funkcjonowaniem układu trawiennego. Zalecam w takim przypadku stosować probiotyki, jak również dostarczać organizmowi dużo błonnika w celu poprawienia równowagi mikroflory jelitowej.


    Z poważaniem
    Dr. Podlupszki Cs.

Pytanie

Duzo jest tu mojej winy, zla dieta, duuzo stresow,za malo wody

Witam ponownie,
 Panie Doktorze problem jest taki, ze mieszkam w Anglii i ta profilaktyka jest tu tragiczna. Wedlug specjalisty jestem w okresie remisji. nastepna wizyta za rok.
15.09.14 odebralam wyniki kolprotektyny z Polski i jest podwyzszona 62,3mg/kg norma jest do 50mg/kg. Dodam ze od 6mc nie zarzywam Pentasy poniewaz po niej juz calkowicie przestalam sie wyprozniac.
Kolanoskopie mialam 10mc temu i mialam infekcje na zlonczeniu jelit po operacji i to wszystko. Badany wycinek w normie.
Duzo jest tu mojej winy, zla dieta, duuzo stresow,za malo wody ale jezeli duzo jej pije to nie moge z domu wyjsc bo mam zmniejszony pecherz po operacji przetoki(jelito+pecherz).
Ja juz stosowalam podobne produkty tylko innej firmy.
Po badaniu metoda volla, lekach i diecie jaka mi zapisano z wagi 55kg w dwa tyg schudlam 7kg.
Bylam cieniem czlowieka i zaprzestalam sama kuracji.
I wlasnie po tej kuracji zaczela sie moja przygoda z choroba crohna, 8 miesiecy pozniej pojawila sie przetoka i diagnoza Crohn.
Dlatego zadaje pytania Panu bo sie boje zeby nie bylo powtorki z rozrywki.
Nie chce sobie zaszkodzic.
Ja czuje sie dobrze, czasami cos mnie zaboli w jelicie po prawej stronie i to wszystko. Od operacji nie krwawie z odbytu, gazy ustapily.
Morfologia dobra, zelazo w normie, CRP prawidlowe OB tez badania w sierpniu robilam w Polsce.
Dlatego ja naprawde nie wiem w jakim stadium jest teraz ta moja choroba i jaka ja mam decyzje podjac.
Moze pan cos z tego co napisalam wywnioskuje i mi podpowie
Dziekuje Bardzo
Z powazaniem
Joanna
Odpowiedzi
Kategorie: Zaparcia

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    2. Październik 2014.

    Witam uprzejmie


    Jeśli wszystkie badania są w normie i w dodatku  był u pani robiony odbiór krwi w celu zbadania stężenia CRP  i to również było w normie, nie ma przeciwwskazań do przeprowadzenia kuracji oczyszczającej.


    Z poważaniem

    Dr Csaba Podlupszki