Pytanie

Czy przy mononukleozie mogą być powiększone węzły na tarczycy u dziecka?

Witam, czy przy mononukleozie mogą być powiększone węzły na tarczycy u dziecka?

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr Tibor Darnoi Niezależny lekarz
    26. Listopad 2019.

    Szanowna Pani!

     Zdarza się, że tarczyca może mieć związek z chorobą - niezależnie od tego, czy problem dotyczy nadczynności czy niedoczynności tarczycy, ale głównie przy przewlekłym, chronicznym stanie. Decydujący w tym przypadku może być również proces zapalny, osłabienie układu odpornościowego. Nie należy również zapominać, że oba problemy mogą powstać niezależnie od siebie, dlatego proponuję ogólne badanie, a po otrzymaniu wyników lekarz specjalista musi postawić dokładną diagnozę.

    Z poważaniem

    Zespół lekarzy Prof. Dr. Jozsefa Facheta, PhD MD

Pytanie

Od kilka lat borykam sie z nieswieżym oddechem.

Niestety Od kilka lat borykam sie z nieswieżym oddechem. Aby to wyeliminowac bylam u kilku Soecjalistow np. Dentysta- zeby bez zarzutow , gastrolog- gastroskopia wykazala zapalenie oraz bakterie pylori. Antybiotyki zostale podane na 7 dni by zabic bakterie oraz blokery ktorw stosuje do dzisiaj poniewaz mam refluks przelykowy ( cofaniw treating do przelyku) . Irytuje mnie to strasznie poniewaz jestem na roznych dietach I Nic mi Nie pomaga zrzucilam duzo wagi waze 49 kg. Wyeliminowalam laktoze, cukier, slodkie napoje oraz ogranicYlam spozuwanie miesa I dalej ten nieswierzy oddech mi sie utrzymuje. Niestwty pracuje z ludzmi I Nie moge sobie na to pozwolic ale gummy, drazetki Nie pomagaja... laryngolog- sprawdzil zatoki wszystko ok ... Stosuje suolementy na jelita oraz enzymy plus probiotyki, miod hanuka I Nie wiem co mam robic bo nic nie pomaga. Prosze o pomoc?

Odpowiedzi
Kategorie: Ból żołądka, refluks

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    20. Listopad 2019.

     

    Dzień dobry

    W przypadku, że nie działa dieta a wciąż są problemy z powodu refluksu tak należy brać leki na refluks : Zirid - Itopridi hydrochloridum lub też leki na odkwaszenie organizmu. Przyczyn nieprzyjemnego zapachu z ust może być znacznie więcej mogą to być schorzenia dróg oddechowych, gardła, nosa czy zatok , powinna więc pani może odwiedzić laryngologa i ewentualnie również pulmonologa.

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

Od około 4 miesięcy mam problem z kałem i dyskomfortem w okolicach podbrzusza

Witam serdecznie. Od około 4 miesięcy mam problem z kałem i dyskomfortem w okolicach podbrzusza. Zacznę może od tego że kal jest koloru żółtego/jasno brązowego, dodatkowo przed wypróżnieniem czuję uciski, lekkie kłucia w okolicach pęcherza(podbrzuszu) zazwyczaj zlokalizowane z lewej a czasem z prawej strony. Kał ma różną formę od luzniejszego do twardszego, czasem twardego(biegunki nie występują). Chirurg zdiagnozował hemoroidy stopnia drugiego. U rodzinnego lekarza(jak i prywatnie) zrobiłem w tym czasie już trochę innych badań. Pełna morfologia z moczem wszystko w normie, kał na krew utajoną x3 brak, kał na pasożyty x3 brak, kał na lambrie brak, kał jak i krew na HP nieobecny, kalprotektyna z kału x2 w odstępie miesiąca w normie bez podwyższenia, próby wątrobowe w normie, profil trzustkowy w normie, TSH w normie, eGFR 87,1 ml/min/1.73m2, USG jamy brzusznej wszystko ok. Lekarz po badaniu kalprotektyny stwierdził że nie ma sensu robienia kolonoskopii skoro wynik badania jest w normie i powiedział że to może być zespół jelita drażliwego. Dodam tylko że mam też problem z gazami, łatwiej uchodzą kiedy położę się na lewym boku i mam problem z tolerancją produktów mlecznych(a raczej podwyższenie częstotliwości gazów). Czy takie objawy faktycznie może dawać jelito drażliwe? Czy to może zmieniać kolor stolca? Mężczyźna wiek 34 lata.

Odpowiedzi
Kategorie: IBS

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    17. Listopad 2019.

    Dzień dobry

    Jeśli wyniki badań były negatywne, tak prawdopodobnie  przyczyną może być zespół jelita drażliwego. Kolejną przyczyną mogą być również zrosty pooperacyjne- w przypadku, że w przeszłości  był u pana przeprowadzony jakikolwiek zabieg chirurgiczny. Obecność oraz dokładną lokalizację zrostów  może potwierdzić badanie USG. Zalecam używanie probiotyków, co ważne,  oczywiście  należy wyeliminować  z diety produkty mleczne i zastąpić je produktami bezlaktozowymi lub napojami fermentowanymi.

     

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

Co może być przyczyną tak podwyższonej kalprotektyny u mnie

Kalprotektyna w kale 547 μg/g Witam. Mam wysoką kalprotektynę w kale 547 μg/g Przeszedłem badania koloskopię, połykałem kapsułkę z kamerą oraz robiono mi gastroskopię i pobrano próbki do badań , badania nie wykazały żadnej choroby. Lekarz mówi mi że wszystko jest w porządku i stwierdził że miałem jednorazowe zapalenie jelita i stąd ta podwyższona kalprotektyna. Po 10 tyg zrobiłem ponowny test na obecność kalprotektyny w kale wynik to 543 μg/g , nietolerancji pokarmowej nie mam dodam że bolą mnie bardzo stawy i często odbyt, mam również problem z prostatą czuję się bardzo słaby , w roku 2016 stwierdzono u mnie Hashimoto które jest jak twierdzą lekarze dobrze ustawione tyroksyną a w 2017 miałem stwierdzony niedobór witamin B12 i D Badania krwi na zapalenia CRP, OB i inne są w normie. Co może być przyczyną tak podwyższonej kalprotektyny u mnie? Z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedzi
Kategorie: Zapalenie jelit

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    14. Październik 2019.

    Dzień dobry

    Przyczyną wysokiego poziomu kalprotektyny jest najczęściej stan zapalny jelita. Moim zdaniem powinien pan ponownie poddać się badaniom kolonoskopowym  oraz pobraniu wycinków z błony śluzowej  jelita grubego. Próbki-wycinki są bardzo ważne, ponieważ części zapaleń jelit (nazywanych  mikroskopowymi) często nie widać podczas kolonoskopii.

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  


Pytanie

proszę o interpretację USG brzucha

Witam, proszę o interpretację USG brzucha, wątroba niepowiększona o ostrym brzegu,jednorodna o podwyższonej echogenicznosci -stluszczenie w segmencie 4 w sąsiedztwie pęcherzyka widoczny hipoechogeniczny obszar o wym. 44-22mm bez efektu masy na sąsiadujące naczynia ,bez przepływu,mogący odpowiadać nie stluszczonemu miąższości wątroby. Morfologia w normie, podwyższone ALAT -43, ast-29 bilirubina calk.0.56, bezpośrednia 0.20 ,cholesterol calkowity -132 ,hdl-43,LDL wyliczany 71, trójglicerydy 92, HDL do chol.calk. 33%.jestem osoba otyla,niedoczynność tarczycy, lekarz zastosował dietę. kobieta 32 lata. Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    5. Wrzesień 2019.

    Dzień dobry

    Wyniki badań potwierdzają podwyższone wartości prób wątrobowych, ponadto zdiagnozowano lekkie stłuszczenie wątroby. Pisze pani, że jest osobą otyłą, a to również wpływa negatywnie na wyniki – dodatkowo obciąża wątrobę. Proponuję zdrowo się odżywiać, włączyć do diety produkty i przyprawy, które chronią  komórki wątroby i wspomagają ich regenerację, jak również włączyć systematyczną aktywność fizyczną do codziennego życia. Należy również pamiętać o dostarczaniu żelaza, jodu, cynku i selenu oraz witaminy A, E, B a przede wszystkim witaminy D, która w przypadku niedoczynności tarczycy pełni funkcję immunomodulatora, poprawiając przebieg choroby.  

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

Witam, do wizyty u gastrologa skłoniły mnie problemy z jelitami oraz nawracająca wysypka skórna

Witam, do wizyty u gastrologa skłoniły mnie problemy z jelitami oraz nawracająca wysypka skórna. Wcześniej zrobiłam wszelkie badania ogólne plus hormonalne, gdzie nie wykryto niczego niepokojącego, Gastrolog skierował mnie na test wodorowy, który wykazała lekki stan zapalny w jelitach. W badaniu materiału kału wyszły obecne nie liczne cysty Blastocystis ps. Doktor zalecił kurację Metronidazolem 5 dni po dwie tabletki rano i wieczorem oraz probiotyk sanprobil IBS. Mimo, że zakończyłam kuracje trzy dni temu mam cały czas ogromny brzuch - jak nigdy. W próbce kału po dwóch dniach kuracji obecne liczne cysty Blastocystis ps. Wizytę mam za dwa miesiące i nie wiem co mam z ty, fantem zrobić? ! Dziękuje za odpowiedź

Odpowiedzi
Kategorie: Infekcje wirusowe i bakteryjne

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    28. Sierpień 2019.

    Dzień dobry

    Jeśli stan zdrowia nie ulegnie poprawie, polecam zgłosić się na wykonanie badań diagnostycznych między innymi z zakresu infekcji.  Być może potrzebne bądą dokładne badania laboratoryjne: m.in.mocz, morfologia krwi, kał na pasożyty, amylaza, lipaza, CRP, Helicobacter pylori , badanie przesiewowe w kierunku celiakii, jak również USG jamy brzusznej. Wykryto u pani cysty Blastocystis ps. – pasożyt przewodu pokarmowego. Pasożyty, podobnie jak i złogi jelitowe  są jedną z  najczęstszych przyczyn wzdęć brzucha oraz problemów skórnych (pisze pani o nawracającej wysypce). W takim przypadku dobrym rozwiązaniem może być również naturalna kuracja oczyszczająca jelita,  którą może pani przeprowadzić jeszcze przed wizytą u swojego lekarza. 

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

borykam się z problemem z wzdęciami

Witam borykam się z problemem z wzdęciami, odbijaniem na pusto i cofaniem kwasów żoładkowych do gardła, najcześciej po obfitym posiłku. Jakiś czas temu miałem też problemy z przełykaniem w czasie jedzenia, ale problem narazie ustapił, niewiem czy problem był z tym powiązany czy to może przez stres. Z niepokojących mnie jeszcze objawów gdy miewam zaparcie i staram się mocno na siłę napinać żeby móc się wypróżnić, czuję w tym czasie dziwny ucisk w krtani i lekkie pieczenie. Pozdrawiam

Odpowiedzi
Kategorie: Wzdęcia

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    7. Sierpień 2019.

    Dzień dobry

    Prawdopodobnie to refluks żołądkowo-przełykowy, (zwracanie kwaśnej treści żołądka do przełyku) Objawy, które pan opisuje są przy tej dolegliwości typowe. W pierwszej kolejności należy zmienić tryb życia, tu należy zwrócić uwagę przede wszystkim  na spożywanie mniejszych ilości jedzenia,  nie należy jeść tuż przed zaśnięciem, ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej trzy godziny przed pójściem do łóżka. Co ważne należy unikać pokarmów tłustych i pikantnych, napojów gazowanych, czekolady, kawy i owoców cytrusowych, jak również papierosów i alkoholu. Zalecana jest również normalizacja masy ciała. Jeśli objawy będą występowały przez dłuższy czas, powinien pan udać się do lekarza.

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

Czy w takim wypadku można juz zdiagnozować IBS? czy wykonac dodatkowe badania?

Witam, jestem lekarzem w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej. Kieruję pytanie do gastroenterologa. 50letnia pacjentka od paru lat, z nasileniem od ok roku, zgłasza silne biegunki poranne po spożyciu ,najczęściej po śniadaniu, towarzyszy temu nadwrażliwość na zapach. Od pół roku praktycznie nie spożywa mięsa - miewa nudności na sam zapach. Objawy ok 3-4x w miesiącu. Zgagi, odbijania neguje W wywiadzie rodzinnym matka zmarła na nowotwór j grubego. Czy w takim wypadku można juz zdiagnozować IBS? czy wykonac dodatkowe badania? Przy IBS od jakiego leku zacząć leczenie? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

Odpowiedzi
Kategorie: IBS

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    4. Czerwiec 2019.

    Dzień dobry

    Możliwą przyczyną opisywanych przez panią dolegliwości może być właśnie syndrom jelita drażliwego (IBS), ale dla pewności można wykonać kolejne testy, a przede wszystkim test FOB na krew utajoną w kale. Jeśli wynik będzie negatywny, zalecam używanie probiotyków oraz Mebewerynę.

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

Od około 4 miesięcy mam problem z kałem i dyskomfortem w okolicach podbrzusza

Witam serdecznie. Od około 4 miesięcy mam problem z kałem i dyskomfortem w okolicach podbrzusza. Zacznę może od tego że kal jest koloru żółtego/jasno brązowego, dodatkowo przed wypróżnieniem czuję uciski, lekkie kłucia w okolicach pęcherza(podbrzuszu) zazwyczaj zlokalizowane z lewej a czasem z prawej strony. Kał ma różną formę od luzniejszego do twardszego, czasem twardego(biegunki nie występują). Chirurg zdiagnozował hemoroidy stopnia drugiego. U rodzinnego lekarza(jak i prywatnie) zrobiłem w tym czasie już trochę innych badań. Pełna morfologia z moczem wszystko w normie, kał na krew utajoną x3 brak, kał na pasożyty x3 brak, kał na lambrie brak, kał jak i krew na HP nieobecny, kalprotektyna z kału x2 w odstępie miesiąca w normie bez podwyższenia, próby wątrobowe w normie, profil trzustkowy w normie, TSH w normie, eGFR 87,1 ml/min/1.73m2, USG jamy brzusznej wszystko ok. Lekarz po badaniu kalprotektyny stwierdził że nie ma sensu robienia kolonoskopii skoro wynik badania jest w normie i powiedział że to może być zespół jelita drażliwego. Dodam tylko że mam też problem z gazami, łatwiej uchodzą kiedy położę się na lewym boku i mam problem z tolerancją produktów mlecznych(a raczej podwyższenie częstotliwości gazów). Czy takie objawy faktycznie może dawać jelito drażliwe? Czy to może zmieniać kolor stolca? Mężczyźna wiek 34 lata.

Odpowiedzi
Kategorie: IBS

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    17. Listopad 2019.

    Dzień dobry

    Jeśli wyniki badań były negatywne, tak prawdopodobnie  przyczyną może być zespół jelita drażliwego. Kolejną przyczyną mogą być również zrosty pooperacyjne- w przypadku, że w przeszłości  był u pana przeprowadzony jakikolwiek zabieg chirurgiczny. Obecność oraz dokładną lokalizację zrostów  może potwierdzić badanie USG. Zalecam używanie probiotyków, co ważne,  oczywiście  należy wyeliminować  z diety produkty mleczne i zastąpić je produktami bezlaktozowymi lub napojami fermentowanymi.

     

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba  

Pytanie

pojawiły się zaburzenia jelit, wzdęcia, biegunki

Mam 56 lat od 15 lat dieta bezglutenowa Kosmki jelitowe III st objawy na skòrze w postaci pęcherzy a później rany na kończynach oraz w j.ustnej po eliminacji glutenu ustąpiły. Od 2 lat biorę polfenon -napadowe migotanie przedsionków od roku pojawiły się zaburzenia jelit wzdęcia,biegunki. Po gastroskopii: zapalenie bł. śluzowej żołądka,polipy dna żołądka-może być "polypuse hyperplasticus" . Ponieważ czeka mnie ablacja serca , pewnie usunięcie polipów proszę o radę

Odpowiedzi
Kategorie: Biegunka

Odpowiedź

  1. Dr. Rónay
    Barbara Ronay Specjalista w dziedzinie dietetyki
    23. Luty 2016.

    Dzień dobry!
    Zalecam przeprowadzenie naturalnego oczyszczania organizmu. Jeśli były robione badania endoskopowe, należy ustalić, czy były pobierane próbki krwi na celiakię i czy stosowana dieta bezglutenowa  w pani przypadku jest wystarczająca.

    dr Barbara Ronay

    Specjalista w dziedzinie dietetyki


Pytanie

w jaki sposob moge normalnie funkcjonowac,poniewaz po odstawieniu senesu juz tydzien mam problem,wzdety twardy brzuch.

Witam , mój problem jest odnośnie uzależnienia od picia herbatki przeczyszczającej senes , mam 31 lat,i od 5lat piję ją codziennie .od roku czasu próbuję zajść w ciążę , wykryto insulinoodporność , mam podwyższony androstendion (4.3).czy picie senesu może mieć skutek że mam problem z zajściem w ciąże,bardzo chcę mieć dziecko. nie ukrywam że bardzo się boję że sama sobie zrobiłam krzywdę .prosze rowniez o rade w jaki sposob moge normalnie funkcjonowac,poniewaz po odstawieniu senesu juz tydzien mam problem,wzdety twardy brzuch.sliwki suszone i siemie lniane nie pomaga.W jaki sposob moge sie z tego wyleczyc.Bardzo proszę o odpowiedź.Zrospaczona

Odpowiedzi
Kategorie: Zaparcia

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    21. Lipiec 2015.

    Dzień dobry
    Tej herbaty już pani nie powinna używać, a zamiast niej pić specjalną – przeczyszczającą wodę mineralną dostępną w aptekach (należy pić pół szklanki codziennie rano) poza tym należy spożywać dużo błonnika, pić dużo wody, jeśli problemy nie ustąpią można spróbować Duphalac syrop, ale ten środek jest na receptę, więc należy skonsultować się z lekarzem. Problem z zajściem w ciążę, według mnie nie jest związany z herbatką, którą pani codziennie stosowała. Życzę dużo zdrowia i jeszcze raz zalecam rozpocząć kurację oczyszczającą - błonnikiem.


    Z poważaniem
           Podlupszki Cs.

Pytanie

czy w sytuacji planowania ciąży po zakończeniu tej kuracji należy odczekać jakiś czas

Witam, ile czasu trwa sama kuracja oczyszczająca jelita i czy w sytuacji planowania ciąży po zakończeniu tej kuracji należy odczekać jakiś czas, aby było to bezpieczne? Jeśli tak to ile czas należy poczekać z zajściem w ciążę?

Agnieszja B.
Odpowiedzi
Kategorie: Oczyszczanie jelit

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    21. Lipiec 2015.

    Dzień dobry


    Przeprowadzenie detoksykacji organizmu jest  jak najbardziej zalecane a to w odstępie 3 miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę (  kuracja powinna trwać przynajmniej 2 miesięce).
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

    Dr.Podlupszki Cs.

Pytanie

Czy mozna bezpiecznie wykonac detoksykacje Waszymi produktami przy jednoczesnym leczeniu depresji

Zainteresowalam sie Wasza strona dotyczaca czyszczenia i  detoksynacji organizmu.Aby zachecic meza, 75 lat chcialabym wspolnie z nim przeprowadzic kuracje. Mam 69 lat i dobre zdrowie, nie biore zadnych lekow, cisnienie krwi mam niskie.
Natomiast maz 75 lat , jest od ponad roku chory na depresje endogenna, czyli uposledzony jest wychwyt serotoniny przez przekazniki w muzgu / to opinia lekarza/. Przez 12 miesiecy bral APO-FLUOZETINE 20mg po 2 kapsulki dziennie, APO-LORAZEPAM 0,5 mg 1 x dziennie, PMS-CLONAZEPAM 2 mg 1 x dziennie , oraz CO OLANZAPINE OTD 1 tabletka  przed spaniem.
Po roku znikomych rezultatow w leczeniu doktor psychiatra zmienil leki na CYMBALTA 60 mg dziennie a po trzech tygodniach  zwiekszyl dawke do 90 mg  zazywana na noc.
Maz dobrze reaguje na CYMBALTE, rowniez ma regulowane cisnienie poprzez COVERSYL PLUS .
/ wszystkie leki stosowane na rynku kanadyjskim, gdzie mieszkamy/.
Kondycja psychiczna jest kiepska, lekarstwa zrobily spustoszenie, dlatego chcialabym przeprowadzic detoksykacje organizmu pod opieka homeopaty.
Moje pytanie, na ktore mam nadzieje otrzymac odpowiedz brzmi: Czy mozna bezpiecznie wykonac detoksykacje Waszymi produktami przy jednoczesnym leczeniu depresji preparatem CYMBALTA /duloxetine as duloxetine hydrochloride/ stosowanym wylacznie w US Canada i U K?

 

Na pewno doradzicie mi, abym skontaktowala sie z lekarzem, ale jestem pewna, ze lekko sie skrzywi na takie pomysly. Malgorzata T.

Odpowiedzi
Kategorie: Detoksykacja

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    21. Lipiec 2015.
    Dzień dobry

    Przepraszam, że odpisuję tak późno, ale byłem ostatnio  bardzo obciążony pracą. 
    Według moich doświadczeń mogą państwo (pani i mąż) rozpocząć oczyszczanie organizmu stosując oczywiście tylko naturalne, ziołowe produkty. Zalecam jednak dotrzymywać 
     interwał przynajmniej 1 godzinę między stosowaniem leków przeciwdepresyjnych i naturalnych produktów do oczyszczania organizmu.

    Życzę dobrego zdrowia.


    Z poważaniem

         Dr  Podlupszki

Pytanie

stwierdził, że to zapalenie mieszków włosowych

Pani doktor, od ponad roku dokuczają mi pryszcze na nogach. Byłem u dermatologa i stwierdził, że to zapalenie mieszków włosowych. Zapisał mi maść Normaclin i tabletki Rupafin. Jednak nic to nie dało. Mam 14 lat i czy w moim wieku to normalne? Czytałem, że lekarze zalecają wtedy depilację laserową, zwłaszcza osobom z wrażliwą skórą, którą też mam. Jest to jednak dla mnie dziwne bo nigdy nie widziałem żeby ktokolwiek w moim wieku miał coś takiego. Z drugiej strony lekarz rodzinny powiedział, że to trądzik młodzieńczy i jest to normalne. Czy powinienem wrócić się do lekarza i leczyć to jakoś czy nie? Nie powiem dokucza mi to i czasem wstydzę się wyjść np. na basen.

Odpowiedzi
Kategorie: Problemy skórne

Odpowiedź

  1. Dr. Apostol
    dr Eva Apostol Dermatolog – kosmetolog
    28. Czerwiec 2018.

    Dzień dobry 

    W okresie dojrzewania ogromnie wzrasta aktywność gruczołów łojowych i przez to tworzą się na skórze  kropki zwane zaskórnikami, które w zasadzie nie są groźne. Niestety gromadzący się w porach łój może łatwo wywołać stan zapalny. W ten sposób niegroźne i mało widoczne dotąd małe krostki stają się duże, zaczerwienione i bolesne. Warto zwrócić uwagę również na dietę, należy unikać produktów, które mogą powodować zwiększenie produkcji łoju (mięso, czekolada, chipsy, frytki, majonez itp.)Ponadto  w tym okresie do pielęgnacji skóry należy używać kosmetyków naturalnych, które zawierają wyciąg z rumianku, bratka polnego.

    Z poważaniem

    dr Eva Apostol

Pytanie

Dostałam skierowanie na kolonoskopię

Witam Dostałam skierowańie na kolonoskopię , ale za kilka dni mam zamiar poddać sie zabiegowi lipolizy laserowej na brzuch , ale zastanawia mnie czy w związku z tym to jest przeciwskazanie do wykonania kolonoskopii? Kolonoskopia byłaby wykonana miesiac po liposukcji laserowej brzucha Dziekuje za odpowiedz

Odpowiedzi
Kategorie: Płaski brzuch - odchudzanie

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    16. Czerwiec 2018.

    Witam serdectnie

    Myślę, że badania kolonoskopowe może pani bez problemów wykonać miesiąc po zabiegu liposukcji. Kolonoskopia to małoinwazyjne badanie, które polega na wprowadzeniu przez odbyt kolonoskopu i obejrzeniu wnętrza jelita grubego. Zarówno liposukcja, jak i kolonoskopia wykonuje się zazwyczaj w znieczuleniu miejscowym, które może być stosowane kilka razy w roku, ponieważ nie ma negatywnego wpływu na organizm.

    Z poważaniem

    dr Csaba Podlupszki


Pytanie

non stop czuje w gardle flegme ktorej nie mogę się pozbyc

mam jeden problem non stop czuje w gardle flegme ktorej nie mogę się pozbyc, szczegolnie nocą, nie mam zadnych innych objawow, lekarz rodzinny podejrzewał refluks i zalecil brac Lanzul, po miesiacu pani dr skierowa la mnie do laryngologa, ktory stwierdził zaczerwienienie gardła ale zalecił brac Helicid, po miesiacu zaczeły mi wypadac włosy i swedzic głowa( w tej chwili kleczenie dermatologiczne bo zbyt duzo włosow straciłam ), więc laryngolog kazał odstawic leki skierowal mnie na badanie z rozpoznaniem zapalenie przełyku , refluks przełyku, LA A. badanie u gastrologiczne wyniku gastrofiberoskopia.... przełyk-trzon prawidłowy , sluzowka we wpuscie z pojedyncza , linijną nadzerką, wpust ścisły : linia Z regularna , zlokalizowana na wysokosci rozworu przepony , pozostaje w łacznosci z fałdami żołsdka, Fałdy , perystaltyks prawidłowe, sciany podatne na rozdmuchiwanie , Błona śluzowa rózowa bez wodocznych zmian chorobowych ,odzwiernik prawidłowy. Dwunastnica -opuszczks i częś zstepujaca bez zmian . Wnoski z badania Zapalenie przełyku LA A , wycinki do badania 1-atrum, 2-trzon Wynik badania rozpoznanie kliniczne Zapalenie prze lyku LA A ...1-2 Mucosa antralis et corporis ventr'culi sine laesionibus , Helicobacter pylori (-) Lekarz rodzinny, uznał, ze jesli po lekach ypadły mi włosy, to nie bedzie farmakologicznego leczenia tylko dieta jak przy refluksie, owoce , warzynasurowe, gazopedne , soki, chleb razowy itp usunąc z diety, mija prawie 2 miesiace , dieta nie pomaga a ja mecze sie z flegmą, co mam robic , ewentualnie do jakiego specjalisty udac sie na leczenie i czy leczenie jest potrzebne czy tylko dieta

Odpowiedzi
Kategorie: Kuracja oczyszczająca

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    13. Styczeń 2019.
    Dzień dobry 
    Opisane objawy- zarówno wydzielina w gardle, jak i wypadanie włosów wskazują na to, że organizm prawdopodobnie jest  lekko podtruty  silnymi lekami, które pani zażywała. Oprócz zaleconej diety polecamy również przeprowadzić łagodną, ziołową kurację oczyszczającą Clean Inside przez okres przynajmniej  dwóch miesięcy. 
     
    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba 

Pytanie

miałam przeprowadzony zabieg usunięcia górnej szóstki

Witam. Kilka dni temu miałam przeprowadzony zabieg usunięcia górnej szóstki i doszło do przetoki zatokowej. Chirurg do zszycia rany wykorzystał nabłonek z policzka i teraz mam "policzek przyszyty do dziąsła". Moje pytanie brzmi: czy to się unormuje i będzie wyglądało jak dawniej, czy już na zawsze będę miała tak naciągnięty policzek? Pozdrawiam.

Odpowiedzi
Kategorie: Aparaty ortodontyczne dla dorosłych

Odpowiedź

  1. Dr. Hermann
    Dr. Gábor Hermann Specjalista ortodonta, specjalista funkcjonalnej ortodoncji
    24. Maj 2017.

    Dzień dobry

    Proponuję, aby z tym pytaniem zwróciła się Pani jak najszybciej do chirurga jamy ustnej 

    Dr. Gábor Hermann 

Pytanie

Czy problemy z arytmią serca mają związek z używaniem Clean Inside?

Dzień dobry

Mój mąż od trzech tygodni stosuje produkty do detoksykacji  Clean Inside, ale od 3 dni ma problemy z arytmią serca. Proszę o radę czy ma przerwać kurację, czy to jest związane z suplementami, które teraz stosuje Clean Inside?

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Z poważaniem Aleksandra

Odpowiedzi
Kategorie: Problemy sercowo-naczyniowe

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    23. Styczeń 2014.

    Pozdrawiam serdecznie

    Arytmia jest objawem różnych schorzeń serca albo ogólnoustrojowych. Do arytmii serca może prowadzić m.in.zapalenie mięśnia sercowego, astma, nadciśnienie tętnicze, nadczynność tarczycy, niedobór potasu, magnezu czy wapnia w organizmie, stres lub zażywanie niektórych lieków, warto także pamiętać, że zaburzenia rytmu serca mogą się pojawić również po nadużyciu alkoholu, kawy, a nawet mocnej herbaty. Z pewnością stwierdzam, że suplementy Clean Inside nie są bezpośrednią przyczyną zaburzeń rytmu serca, ale zalecam na 1 tydzień przerwać stosowanie herbatki Slim Tea, bo tylko on może być przyczyną arytmii. Proszę o kontakt czy nastąpiła poprawa, dziękuję i pozdrawiam

    Dr. Podlupszki

List z podziękowaniami

Dziękuję bardzo za odpowiedź, tak dokładnej diagnozy nikt jeszcze nie postawił, przez ostatnie 24 lata byłam u wielu lekarzy, sama sobie nie chciałam przyznać, pomimo tego, że w głębi duszy zawsze czułam.

Uprzejmie proszę o przekazanie moich podziękowań.

Z poważaniem Maria Piotrowska