Pytanie

mam problemy z brwiami, wypadaja, luki brwiowe sa lekko opuchniete i zaczerwienione

od ponad roku mam problemy z brwiami, wypadaja, luki brwiowe sa lekko opuchniete i zaczerwienione czasami swedza przy dotykaniu bola, brwi praktycznie nie ma, nawet jak zaczna odrastac to zaraz lysieja miejscami sa to lysienia plackowate, bardzo prosze o jakas wskazowke ,pomoc

Odpowiedzi
Kategorie: Tarczyca

Odpowiedź

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr Tibor Darnoi Niezależny lekarz
    2. Kwiecień 2019.

    Dzień dobry
    Z listu wynika, że problem łysienia dotyczy tylko brwi. Bez względu, na to, jakiej części ciała  dotyczy, może sygnalizować jakiś problem zdrowotny. Zarówno nadmiar, jak i ubytek owłosienia bardzo dużo mówi o naszym zdrowiu. Problem z łysieniem może pojawiać się u osób z niedoborem żelaza lub cierpiących na niedoczynność tarczycy. Powinna pani udać się do lekarza, który zleci wykonanie badań krwi.

     Z poważaniem

     dr Tibor Darnoi

Pytanie

urodziłam sie z fioletową plamką na twarzy, lekarze mówili że z czasem to zniknie

Witam, mam 17 lat, urodziłam sie z fioletową plamką na twarzy, lekarze mówili że z czasem to zniknie, niestety z każdym kolejnym rokiem to rosło, jest na prawej stronie twarzy i szyi, w jednym miejscu jest wypukłe i twarde, taka górka, są tam splątane żyły. Bylam z tym u kilku dermatologów i chirurgów niestety żaden z nich nie był w stanie stwierdzić co to jest i nie otrzymałam pomocy. Ich przypuszczenia były takie, że to naczyniak, lecz naczyniaki wyglądają inaczej. Jest to spora fioletowa plama na szyi i twarzy i w jednym miejscu ten taki wypukły splot żył. Chciałabym sie dowiedzieć co to takiego może być.

Odpowiedzi
Kategorie: Problemy skórne

Odpowiedź

  1. Dr. Apostol
    dr Eva Apostol Dermatolog – kosmetolog
    23. Marzec 2019.

    Dzień dobry
    W związku z tym, że nie mamy do dyspozycji żadnych zdjęć ani konkretnych wyników badań lekarskich bardzo trudno cokolwiek poradzić. Bardzo możliwe, że jest to naczyniak skórny, ten pochodzi z układu krwionośnego i w większości przypadków jest łagodny. Jeśli naczyniak jest dużych rozmiarów i znajduje się na widocznych miejscach, usuwa się go operacyjnie (za pomocą skalpela lub lasera) lub zamraża ciekłym azotem. Może powinna pani spróbować ponownie odwiedzić lekarza lub umówić się na konsultację w jakiejś klinice dermatologii estetycznej.
    Z poważaniem
    dr Eva Apostol

Pytanie

...po badaniu okazało sie, że mam łojotokowe zapalenie skóry

Dzień dobry, mam pytanie, byłem u trychologa, gdyż miałem wrażenie, że wypadają mi bardziej włosy, po badaniu okazało sie, że mam łojotokowe zapalenie skóry, dostałem specyfiki o nazwie 'mediceuticals" i mam dwa pytania, 1 jest takie, czy oprócz tymi rzeczami mam myć głowę jeszcze jednym , czy tylko nimi? A drugie to , czy mogę brać suplement diety o nazwie "profolan" w czasie mycia tymi szamponami mediceuticals

Odpowiedzi
Kategorie: Problemy skórne

Odpowiedź

  1. Dr. Apostol
    dr Eva Apostol Dermatolog – kosmetolog
    22. Marzec 2019.

     

     Dzień dobry

    Zalecam, aby stosował pan tylko te preparaty, które polecił panu lekarz. Niektóre suplementy mogą mień wpływ  na działanie innych farmaceutyków.  Bezpieczniejsze i jednocześnie skuteczniejsze będzie unikać łączenia kilku różnych suplementów i leków.

    Z poważaniem

    dr Eva Apostol

Pytanie

czy w ciąży można stosować krem na całą twarz La Roche Posay Effaclar Duo

Dzień dobry Piszę w ważnej sprawie a mianowicie czy w ciąży można stosować krem na całą twarz La Roche Posay Effaclar Duo + oraz Effaclar A.I. punktowo? Stosowałam te kremy do 6 tygodnia ciązy i obawiam się czy nie zaszkodziły one dziecku gdyż w składzie jest kwas salicylowy. Proszę rozwiać moje wątpliwości.

Odpowiedzi
Kategorie: Problemy skórne

Odpowiedź

  1. Dr. Apostol
    dr Eva Apostol Dermatolog – kosmetolog
    22. Marzec 2019.

    Witam serdecznie

    Stosowanie kosmetyków powinna pani rozważyć jeszcze na samym początku ciąży, albo najlepiej przed. Niektóre substancje chemiczne mogą mieć szkodliwy wpływ na kobiety w ciąży, do tych najbardziej niebezpiecznych należą n.p. tetracykliny, triclosan, olejek rozmarynowy, kwas salicylowy. Nie wiem jakie ilości pani stosowała, więc trudno powiedzieć, do jakiego stopnia mogły wpłynąć na przebieg ciąży, zależy od stężenia kwasu zawartego w kremie. Prawdopodobnie jest ono niewielkie, więc i ryzyko bezpośredniego wpływu na płód też jest niewielkie. Należy być dobrej myśli, ale raczej stosować tylko kosmetyki z oznaczeniem, że są bezpieczne dla kobiet w ciąży.

    Z poważaniem

    dr Eva Apostol


Pytanie

Mam pytanie to onkologów lub chirurgów.

Witam. Mam pytanie to onkologów lub chirurgów. 8 lat temu ojciec miał raka prawej nerki. Nerka została wycięta i przez 7 lat nie było żadnych znaków nowotworu. W zeszłym roku pojawił się nowotwór w płucach i naciekający nowotwór na jelicie podobno przerzut z nerki... Nowotwór na jelicie mial 7 cm, po 6 msc chemioterapii zmniejszył się do 5 cm. Lekarze twierdza z nowotworu w takim miejscu nie da się wyciąć (nie znam dokładnego miejsca). Problem: Od pół roku, co miesiąc ojciec ma tak ostry ból brzucha, że musi być wzywana karetka. Lekarz twierdzi, że ból brzucha jest spowodowany tym, że jelita się wciskają w miejsce po nerce. Ale, nigdzie tego nie ma na papierze czy zdjęciu. Co miesiąc ojca zabiera karetka, a lekarze twierdzą, że nic nie można zrobić. Dziś znowu ojca zabrała karetka, po 3 kroplówkach ciągle tak go boli, że prawie nie może oddychać. Nie wierzę, że ból jest spowodowany tym, że jelita się wciskają w miejsce po nerce, bo nerka była usunięta 8 lat temu i przez 7 lat jakoś żadnych napadów bólu nie miał. Co może być przyczyna takiego bólu? Jeśli faktycznie powodem bólu jest to, że jelita się wciskają w miejsce po nerce, dlaczego przez 7 lat był spokój? I jeśli to prawda, czy naprawdę nie da się nic zrobić? Może jakoś zaklęć / zapchać miejsce po nerce? Nie znam się, ale wydaje mi się, że cos się da z tym zrobić, bo ojciec za każdym razem jak go karetka zapiera potem 2-3 tygodnie jest załamany i zestresowany czekając na kolejny atak bólu. A to go tylko dobija i przeszkadza w walce z nowotworem. Ojciec ma 64 lata. Proszę o odpowiedz. Dziękuje. Kamil

Odpowiedzi
Kategorie: Leczenie raka

Odpowiedź

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. József Fachet MD, PhD. Zajmował się badaniami nad rakiem, był immunologiem, patofizjologiem.
    20. Marzec 2019.

    Szanowny panie Kamilu

    Dziękujemy za zaufanie, że zwrócił się Pan do nas z tym pytaniem. Ponieważ jednak nie znamy szczegółowych wyników badań lekarskich, możemy odpowiedzieć tylko ogólnikowo.

    Podstawowy problem z całą pewnością leży w przerzutach usuniętego wcześniej nowotworu nerki. Niestety, mogą być one tak usytuowane, że nie da się ich operować. My również uważamy, że tłumaczenie, iż jelita wciskają się w miejsce po nerce, jest dziwne, nie znając jednak dokładnych okoliczności, nie możemy zająć w tej sprawie rzetelnego stanowiska. Jednakże obecność nowotworu, jego rozwój, wzrost, nacisk na otoczenie, ewentualne zrosty/bliznowacenie otrzewnowe po poprzedniej operacji mogą mieć taki wpływ na narządy jamy brzusznej i jelita, że wywołuje tak gwałtowne bóle i ogromne cierpienie.

    Zgadzając się z Panem, radzimy zwrócić się o opinię do innego chirurga, przedstawiając mu dotychczasową dokumentację choroby. Lekarz będzie mógł również osobiście zbadać szanownego Ojca. Obiektywna opinia innego lekarza może dać odpowiedź na Pana wątpliwości, których z takiej odległości ani my, ani nikt inny nie jest w stanie rzetelnie i wyczerpująco rozstrzygnąć.

    Życząc Ojcu poprawy zdrowia, z poważaniem:

    Z poważaniem

    Zespół lekarzy Prof. Dr. Józsefa Facheta, MD PhD

     

Pytanie

Witam, po gastroskopii wykryto nadżerke, zapalenie błony śluzowej i helicobacter

Witam, po gastroskopii wykryto nadżerke, zapalenie błony śluzowej i helicobacter +++. Dostałam takie leki ulcamed (4×1) mesopral (2×1) metronidazol (2×1) tetracyclinum (4×2) na 14 dni. Po 6 dniu spożywania leków w 7 dniu rano pojawiły sie na dekoldzie wykwity skórne wygladajace jak pryszcze, niektóre z biała wydzieliną w środku. Ponadto od dwóch dni budziłam się z dziwnym posmakiem w buzi. Czy to coś poważnego, przerwać czy kontynuować leczenie?

Odpowiedzi
Kategorie: Infekcje wirusowe i bakteryjne

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    28. Luty 2019.

    Dzień dobry

    Dziwny smak w ustach, który pani odczuwa, może być spowodowany lekami. Natomiast jeśli chodzi o zmiany skórne, należy zwrócić się do specjalisty, ten po zbadaniu może stwierdzić czy to nie  jakaś alergia na te leki i ewentualnie przepisze inne. Leczenia niech pani sama nie przerywa, ale dopiero wtedy, gdy zdecyduje o tym lekarz.

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba 

Pytanie

polip Elsteri -dna żołądka wielkość 4 mm

Witam, Pół roku temu wykryto u mnie polip Elsteri -dna żołądka wielkość 4 mm. Ostatnio przechdziłem duży stres i przez parę godzin miałem bardzo silny skurcz żołądka na tle nerwowy. Druga sprawa, podczas przeziębienia wieczorem zażyłem polopirynę z małą iloscią wody i odczuwałem bół żołądka . Pop popiciu i zjedzeniu ból ustąpił po jakimś czasie. Mam pytanie czy te dwa czynniki mogą wpłynąć bardzo negatywnie na polipa. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam, Wojciech.

Odpowiedzi
Kategorie: Ból żołądka, refluks

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    8. Luty 2019.

    Dzień dobry
    Wspomniane przez pana bóle i skurcze brzucha na tle nerwowym, jak również zażywana podczas choroby polopiryna nie mają żadnego wpływu na istniejącego już polipa. Polipy zwykle mają łagodną postać, ale niosą duże ryzyko przekształcenia w formę złośliwą, dlatego powinny zostać usunięte, niezależnie od swego rozmiaru.

    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba 

Pytanie

non stop czuje w gardle flegme ktorej nie mogę się pozbyc

mam jeden problem non stop czuje w gardle flegme ktorej nie mogę się pozbyc, szczegolnie nocą, nie mam zadnych innych objawow, lekarz rodzinny podejrzewał refluks i zalecil brac Lanzul, po miesiacu pani dr skierowa la mnie do laryngologa, ktory stwierdził zaczerwienienie gardła ale zalecił brac Helicid, po miesiacu zaczeły mi wypadac włosy i swedzic głowa( w tej chwili kleczenie dermatologiczne bo zbyt duzo włosow straciłam ), więc laryngolog kazał odstawic leki skierowal mnie na badanie z rozpoznaniem zapalenie przełyku , refluks przełyku, LA A. badanie u gastrologiczne wyniku gastrofiberoskopia.... przełyk-trzon prawidłowy , sluzowka we wpuscie z pojedyncza , linijną nadzerką, wpust ścisły : linia Z regularna , zlokalizowana na wysokosci rozworu przepony , pozostaje w łacznosci z fałdami żołsdka, Fałdy , perystaltyks prawidłowe, sciany podatne na rozdmuchiwanie , Błona śluzowa rózowa bez wodocznych zmian chorobowych ,odzwiernik prawidłowy. Dwunastnica -opuszczks i częś zstepujaca bez zmian . Wnoski z badania Zapalenie przełyku LA A , wycinki do badania 1-atrum, 2-trzon Wynik badania rozpoznanie kliniczne Zapalenie prze lyku LA A ...1-2 Mucosa antralis et corporis ventr'culi sine laesionibus , Helicobacter pylori (-) Lekarz rodzinny, uznał, ze jesli po lekach ypadły mi włosy, to nie bedzie farmakologicznego leczenia tylko dieta jak przy refluksie, owoce , warzynasurowe, gazopedne , soki, chleb razowy itp usunąc z diety, mija prawie 2 miesiace , dieta nie pomaga a ja mecze sie z flegmą, co mam robic , ewentualnie do jakiego specjalisty udac sie na leczenie i czy leczenie jest potrzebne czy tylko dieta

Odpowiedzi
Kategorie: Kuracja oczyszczająca

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    13. Styczeń 2019.
    Dzień dobry 
    Opisane objawy- zarówno wydzielina w gardle, jak i wypadanie włosów wskazują na to, że organizm prawdopodobnie jest  lekko podtruty  silnymi lekami, które pani zażywała. Oprócz zaleconej diety polecamy również przeprowadzić łagodną, ziołową kurację oczyszczającą Clean Inside przez okres przynajmniej  dwóch miesięcy. 
     
    Z poważaniem
    dr Podlupszki Csaba 

Pytanie

pojawiły się zaburzenia jelit, wzdęcia, biegunki

Mam 56 lat od 15 lat dieta bezglutenowa Kosmki jelitowe III st objawy na skòrze w postaci pęcherzy a później rany na kończynach oraz w j.ustnej po eliminacji glutenu ustąpiły. Od 2 lat biorę polfenon -napadowe migotanie przedsionków od roku pojawiły się zaburzenia jelit wzdęcia,biegunki. Po gastroskopii: zapalenie bł. śluzowej żołądka,polipy dna żołądka-może być "polypuse hyperplasticus" . Ponieważ czeka mnie ablacja serca , pewnie usunięcie polipów proszę o radę

Odpowiedzi
Kategorie: Biegunka

Odpowiedź

  1. Dr. Rónay
    Barbara Ronay Specjalista w dziedzinie dietetyki
    23. Luty 2016.

    Dzień dobry!
    Zalecam przeprowadzenie naturalnego oczyszczania organizmu. Jeśli były robione badania endoskopowe, należy ustalić, czy były pobierane próbki krwi na celiakię i czy stosowana dieta bezglutenowa  w pani przypadku jest wystarczająca.

    dr Barbara Ronay

    Specjalista w dziedzinie dietetyki

Pytanie

w jaki sposob moge normalnie funkcjonowac,poniewaz po odstawieniu senesu juz tydzien mam problem,wzdety twardy brzuch.

Witam , mój problem jest odnośnie uzależnienia od picia herbatki przeczyszczającej senes , mam 31 lat,i od 5lat piję ją codziennie .od roku czasu próbuję zajść w ciążę , wykryto insulinoodporność , mam podwyższony androstendion (4.3).czy picie senesu może mieć skutek że mam problem z zajściem w ciąże,bardzo chcę mieć dziecko. nie ukrywam że bardzo się boję że sama sobie zrobiłam krzywdę .prosze rowniez o rade w jaki sposob moge normalnie funkcjonowac,poniewaz po odstawieniu senesu juz tydzien mam problem,wzdety twardy brzuch.sliwki suszone i siemie lniane nie pomaga.W jaki sposob moge sie z tego wyleczyc.Bardzo proszę o odpowiedź.Zrospaczona

Odpowiedzi
Kategorie: Zaparcia

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    21. Lipiec 2015.

    Dzień dobry
    Tej herbaty już pani nie powinna używać, a zamiast niej pić specjalną – przeczyszczającą wodę mineralną dostępną w aptekach (należy pić pół szklanki codziennie rano) poza tym należy spożywać dużo błonnika, pić dużo wody, jeśli problemy nie ustąpią można spróbować Duphalac syrop, ale ten środek jest na receptę, więc należy skonsultować się z lekarzem. Problem z zajściem w ciążę, według mnie nie jest związany z herbatką, którą pani codziennie stosowała. Życzę dużo zdrowia i jeszcze raz zalecam rozpocząć kurację oczyszczającą - błonnikiem.


    Z poważaniem
           Podlupszki Cs.

Pytanie

czy w sytuacji planowania ciąży po zakończeniu tej kuracji należy odczekać jakiś czas

Witam, ile czasu trwa sama kuracja oczyszczająca jelita i czy w sytuacji planowania ciąży po zakończeniu tej kuracji należy odczekać jakiś czas, aby było to bezpieczne? Jeśli tak to ile czas należy poczekać z zajściem w ciążę?

Agnieszja B.
Odpowiedzi
Kategorie: Oczyszczanie jelit

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    21. Lipiec 2015.

    Dzień dobry


    Przeprowadzenie detoksykacji organizmu jest  jak najbardziej zalecane a to w odstępie 3 miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę (  kuracja powinna trwać przynajmniej 2 miesięce).
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

    Dr.Podlupszki Cs.

Pytanie

Czy mozna bezpiecznie wykonac detoksykacje Waszymi produktami przy jednoczesnym leczeniu depresji

Zainteresowalam sie Wasza strona dotyczaca czyszczenia i  detoksynacji organizmu.Aby zachecic meza, 75 lat chcialabym wspolnie z nim przeprowadzic kuracje. Mam 69 lat i dobre zdrowie, nie biore zadnych lekow, cisnienie krwi mam niskie.
Natomiast maz 75 lat , jest od ponad roku chory na depresje endogenna, czyli uposledzony jest wychwyt serotoniny przez przekazniki w muzgu / to opinia lekarza/. Przez 12 miesiecy bral APO-FLUOZETINE 20mg po 2 kapsulki dziennie, APO-LORAZEPAM 0,5 mg 1 x dziennie, PMS-CLONAZEPAM 2 mg 1 x dziennie , oraz CO OLANZAPINE OTD 1 tabletka  przed spaniem.
Po roku znikomych rezultatow w leczeniu doktor psychiatra zmienil leki na CYMBALTA 60 mg dziennie a po trzech tygodniach  zwiekszyl dawke do 90 mg  zazywana na noc.
Maz dobrze reaguje na CYMBALTE, rowniez ma regulowane cisnienie poprzez COVERSYL PLUS .
/ wszystkie leki stosowane na rynku kanadyjskim, gdzie mieszkamy/.
Kondycja psychiczna jest kiepska, lekarstwa zrobily spustoszenie, dlatego chcialabym przeprowadzic detoksykacje organizmu pod opieka homeopaty.
Moje pytanie, na ktore mam nadzieje otrzymac odpowiedz brzmi: Czy mozna bezpiecznie wykonac detoksykacje Waszymi produktami przy jednoczesnym leczeniu depresji preparatem CYMBALTA /duloxetine as duloxetine hydrochloride/ stosowanym wylacznie w US Canada i U K?

 

Na pewno doradzicie mi, abym skontaktowala sie z lekarzem, ale jestem pewna, ze lekko sie skrzywi na takie pomysly. Malgorzata T.

Odpowiedzi
Kategorie: Detoksykacja

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    21. Lipiec 2015.
    Dzień dobry

    Przepraszam, że odpisuję tak późno, ale byłem ostatnio  bardzo obciążony pracą. 
    Według moich doświadczeń mogą państwo (pani i mąż) rozpocząć oczyszczanie organizmu stosując oczywiście tylko naturalne, ziołowe produkty. Zalecam jednak dotrzymywać 
     interwał przynajmniej 1 godzinę między stosowaniem leków przeciwdepresyjnych i naturalnych produktów do oczyszczania organizmu.

    Życzę dobrego zdrowia.


    Z poważaniem

         Dr  Podlupszki

Pytanie

Mam problemy z systematycznym wypróznianiem

witam
 
chciałabym oczyścić jelita,wątrobę,nerki...
 
Mam problemy z systematycznym wypróznianiem, odczuwam ból w prawej stronie brzucha promieniujący na plecy..
czuję się totalnie przytkana, nawet obalała..
 
Proszę o informację jak przeprowadzić takie oczyszczanie..
czy jest to jeden produkt czy kilka preparatów ..stosować razem czy osobno? jaka cena
 
Ewa
 
Odpowiedzi
Kategorie: Trawienie

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    21. Lipiec 2015.

    Dzień dobry
    Ja osobiście polecam przeprowadzenie kompleksowej kuracji oczyszczającej. Przede wszystkim należy oczyścić jelita, w których prawdopodobnie jest dużo złogów  (stąd m.in.kłopoty z wypróżnianiem), następnie zalecam kurację uzupełniającą, która oczyści wątrobą i krew. Produkty firmy Natural Swiss polecam, ponieważ je znam i często zalecam swoim pacjentom, efekty są zawsze zadowalające.


    Z poważaniem
    dr Podlupszki Cs.

Pytanie

...mam ogromny problem z nawracającą grzybicą paznokci u nóg.

Dzień dobry Pani doktor Od dłuższego czasu mam ogromny problem z nawracającą grzybicą paznokci u nóg. Powoli wpadam w depresję. Zastosowałam już mnóstwo różnych leków, maści i specyfików. Wszystko pod kontrolą lekarza dermatologa. Już nie wiem co robić. Nie mam już pieniędzy na dalsze tak drogie leczenie. Bardzo proszę mi pomóc. z poważaniem Anna Staniszewska

Odpowiedzi
Kategorie: Problemy skórne

Odpowiedź

  1. Dr. Apostol
    dr Eva Apostol Dermatolog – kosmetolog
    28. Luty 2017.

    Dzień dobry

    Trudno bez przeprowadzenia badań postawić jednoznacznie jakąkolwiek diagnozę, ale bardzo możliwe, że pomogłoby pani przeprowadzenie kuracji oczyszczającej. Detoksykacja całego organizmu bardzo często okazuje się skuteczna w leczeniu nie tylko grzybicy paznokci, ale również grzybicy skóry i błon śluzowych. Do oczyszczania warto zastosować naturalne preparaty ziołowe.

    Z poważaniem
    dr Eva Apostol

Pytanie

Nic mnie nie boli, wypróżniam się normalnie....

Witam Być może wczoraj połknąłem pół wykałaczki. Nic mnie nie boli, wypróżniam się normalnie. Chciałbym spytać w jakim czasie wykałaczka zostałaby wydalona? Czy jeśli po tygodniu dalej nic mi nie będzie, to już nie należy się niczym martwić czy może się zdarzyć, że wykałaczka zagnieździ się gdzieś w organizmie na dłużej i może narobić problemów w przyszłości? Z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedzi
Kategorie: Zapalenie jelit

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    26. Grudzień 2017.
    Dzień dobry
     
    Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi.
    Wykałaczka zazwyczaj bez problemów jest wydalona z organizmu wraz z kałem, ale może się zdarzyć, że zagnieździ się gdzieś w jelitach, co może faktycznie powodować problemy. Jeśli odczuwa pan jakiekolwiek dolegliwości, kłucie, ból brzucha należy udać się do lekarza w celu przeprowadzenia dokładnych badań.
     
    Z poważaniem
    dr Podlupszki Cs.

Pytanie

Odczuwam lekki ból w lewym boku na wysokości ostatniego żebra

Witam. Od 3 tyg odczuwam lekki ból w lewym boku na wysokości ostatniego zebra, czasem bliżej środka a czasem bardziej ku boku. Ból wg mnie nie ma związku z jedzeniem. Zaczął się po 1 dniowej jelitówce. 1.5 r temu mialam usuwany pęcherzych żółciowy po 2 atakach i wtedy wyniki wątrobowe i trzustkowe były okropne ale wszystko szybko wrócilo do normy.Wyniki robione zaraz po tej jelitówce to: ALT-15 AST-13 GGTP-13 Amylaza 106 (wszystko w U/l) cholest całk-6.02 HDL-1.93 LDL-3.3 tórjgl-1.73 CRP-0.5 Nie mam biegunek nie mam wymiotów, ciśnienie i puls dobry. Nie męczę się nadmiernie przy wysiłku. Czy to może byż trzustka?

Odpowiedzi
Kategorie: Fizjoterapeuta fizjoterapia

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    23. Wrzesień 2018.

    Dzień dobry
    Bez przeprowadzenia dokładnych badań trudno ostatecznie postawić diagnozę, ale z tego, co pani opisuje, że obecnie brak typowych dolegliwości gastrycznych, bóle nie muszą mieć nic wspólnego z trzustką. Wydaje mi się, że bóle mogą być spowodowane problemami z kręgosłupem i może dlatego powinna pani udać się do ortopedy.

    Z poważaniem

    dr Csaba Podlupszki

Pytanie

wyglądało to jak małe nasionka pomidorów wyglądało jak jajeczka ???co to może być


Dzień dobry
wnuczek po badaniu vega testem otrzymał parasic junior do zastosowania na glistę ludzką .po 2 dniach w kale pojawiły się duże ilości ,nie wiem wyglądało to jak małe nasionka pomidorów wyglądało jak jajeczka? ? ? co to może być . dziękuje za odpowiedz
Alicja Sz.
Odpowiedzi
Kategorie: Pasożyty

Odpowiedź

  1. Dr. Podlupszki
    dr Podlupszki Csaba Gastroenterolog
    23. Wrzesień 2014.
    Dzień dobry

    To co pani zauważyła w kale chłopca  i co przypomina nasionka to nic innego jak jaja pasożytów (glisty), parasic należy jeszcze przez jakiś czas stosować nawet 2- 3 tygodnie w celu całkowitej eliminacji jaj i zarodków.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia.

         Podlupszki Cs.

Pytanie

jestem w 37 tyg ciąży i ostatnio zauważyłam na nodze dziwne zabarwienie

Witam jestem w 37 tyg ciąży i ostatnio zauważyłam na nodze dziwne zabarwienie byłam u lekarza rodzinnego stwierdził że to zwykły pieprzyk i że w ciąży poprzez hormony tak się dzieje ale dla spokoju chciałabym zapytać Pani czy jest to coś niepokojącego bardzo się stresuje a chciałabym żeby dzidzia dotrwala do terminu. Nie wiem jak mam zdj wstawić więc wyślę Pani jak mi Pani napisze na meila.

Odpowiedzi
Kategorie: Problemy skórne

Odpowiedź

  1. Dr. Apostol
    dr Eva Apostol Dermatolog – kosmetolog
    23. Czerwiec 2018.

    Dzień dobry

    Zabarwienia- zmiany pigmentacyjne skóry często powstają wskutek intensywnych zmian hormonalnych w czasie ciąży. Wszystkie przebarwienia, które się w tym okresie pojawią, powinny zblednąć lub zniknąć całkowicie w ciągu kilku miesięcy po porodzie. Jeśli jednak nie znikną, wówczas polecam skonsultować się z lekarzem – dermatologiem.

    Z poważaniem

    dr Eva Apostol

List z podziękowaniami

Dziękuję bardzo za odpowiedź, tak dokładnej diagnozy nikt jeszcze nie postawił, przez ostatnie 24 lata byłam u wielu lekarzy, sama sobie nie chciałam przyznać, pomimo tego, że w głębi duszy zawsze czułam.

Uprzejmie proszę o przekazanie moich podziękowań.

Z poważaniem Maria Piotrowska